NyÄrskavalkad

Postat: 2011-12-31 kl 23:35

2011. HÀr hemma blir det ihÄgkommet för Mariehamns 150-Ärs jubileum, politiska val och extremt klimat. Ute i vÀrlden Àr det eurokris, Fukushima och terrordÄd som dominerar bilden. Det har varit ett intressant Är politiskt med riksdagsval, lagtingsval och EFA:s Ärsmöte (se separat politisk nyÄrskavalkad). OcksÄ pÄ det personliga planet har det varit ett hÀndelserikt Är med nytt jobb, flygteori och fosterbarn.

Året inleddes med det mĂ€ktigaste fyrverkeri som nĂ„gonsin skĂ„dats pĂ„ Åland – för att hedra vĂ„r enda stad Mariehamn som fyllde hundrafemtio Ă„r. NĂ„gon som ocksĂ„ fyllde jĂ€mna Ă„r var sambon men det passerade tĂ€mligen obemĂ€rkt (Inga Ă€r inte sĂ„ mycket för stora fester). Mor min fyllde 65 i somras och mina förĂ€ldrar har varit gifta i 45  Ă„r, vilket firades med en fest pĂ„ Karl-Ers.

imag0015.jpginga.jpgkarlers.jpg
Under Äret har vi fÄtt uppleva ett extremt klimat, frÄn den kallaste och snörikaste vintern i mannamine till en grön jul med flera plusgrader. Vi saknar verkligen inte vintern som gav skyhöga uppvÀrmningskostnader och försvÄrade framkomligheten. Körde vi inte fast i meterdjup snö sÄ slirade vi pÄ glashal isbark. Nu ser det ut att bli en mild vinter vilket Àr vÀlkommet, men istÀllet hÀrjar en av de vÀrsta stormarna pÄ 30 Är. VÄra problem med vÀdret ter sig dock smÄ mot de katastrofer som skakat vÀrlden under Äret, frÄn eurokris till en galen massmördare i Norge och historiens vÀrsta kÀrnkraftolycka i Japan.

För egen del Ă€r en av de största hĂ€ndelserna under Ă„ret att jag bytt jobb. Som jag skrev redan i min förra nyĂ„rskavalkad har ju Carus PBS dragit ner pĂ„ sin webbutveckling. Det fanns alltsĂ„ inget mer jobb för mig dĂ€r sĂ„ jag gick tillbaka till att vara företagare pĂ„ heltid. Som den Ă„lĂ€ndska mĂ„ngsysslare jag Ă€r nöjde jag mig inte med det. SĂ„ jag kompletterade med ett deltidsjobb som laboratorieingenjör pĂ„ Högskolan pĂ„ Åland dĂ€r jag trivs mycket bra.

Bland Ă„rets kulinariska höjdpunkter kan nĂ€mnas vinprovningen som Mariehamns Parti (inte ett politiskt parti utan en grossist) ordnade pĂ„ Arken i vintras. Inga och jag hamnade i Nyan, med en stor bild pĂ„ första sidan. Mitt under smĂ€llkallaste vintern försökte vi ocksĂ„ grilla tillsammans med nĂ„gra av mina bĂ€sta kompisar. Året innan hade vi samlat ihop en gigantisk rishög som skulle bli en jĂ€ttebrasa. Men begravd under en meter snö och temperaturer under -20 C blev det ingen eld men desto mer rök.

I ett par Ă„rs tid hade jag besvĂ€rats av nĂ€stĂ€ppa och kom mig Ă€ntligen för att gĂ„ till lĂ€kare. Han sa att min nĂ€svĂ€gg Ă€r aningen sned (förmodligen till följd av alla gĂ„nger jag fick stryk i Rangsby). Operationen mĂ„ste dock avbrytas, p g a att jag dels Ă€r svĂ„r att ”intubera”, dels bet sövningen inte pĂ„. Vidare undersökningar visade att jag förbrĂ€nner kemikalier dubbelt sĂ„ snabbt som genomsnittet. (Kanske Ă€r det dĂ€rför jag orkar fortsĂ€tta festa nĂ€r de flesta antingen satt stopp eller dĂ€ckat). IstĂ€llet för operation erbjöd sig (eller snarare tvingade) lĂ€karen att brĂ€nna bort mina nĂ€smusslor. Det var bland det Ă€ckligaste jag varit med om! Det gjorde sjukt ont, luktade svedd sjöfĂ„gel och jag blödde som en gris. Usch! Nyttan med ingreppet Ă€r ocksĂ„ tveksamt. Det kĂ€nns marginellt bĂ€ttre i nĂ€san numera men jag blir fortfarande tĂ€ppt.

HÀnt pÄ Flygklubben Àr att vi blev klara med vÄrt SkyRanger, ett ultralÀtt flygplan som vi började bygga pÄ i maj i fjol. Nu Àr det i luften och kÀnns lÀtt igen pÄ sitt karakteristiska ljud och pÄ Paf-loggorna. Nytt för i Är Àr ocksÄ vÄr teoriutbildning. Vi var en grupp pÄ ett dussintal som deltog i kursen och vad jag vet har samtliga klarat teorin för UL-certifikat. De flesta har Àven tagit flyglektioner och somliga av dem har tagit certifikat! SjÀlv har jag bara varit upp en gÄng pÄ hela Äret och det var nÀr jag fick Äka med Bjarne Lindström till Ice Fly-In i RÀttvik. Ett Fly-In Àr nÀr flera flygentusiaster samlas pÄ ett stÀlle och flyger dit med sina plan som de visar upp för varann. Ett Ice Fly-In Àr lite extra spÀnnande för dÄ Àr landningsbanan upplogad pÄ isen! För mig var det i varje fall en av Ärets hÀftigaste upplevelser.

flygsimulator.jpgtoni-flyger.jpgice-fly-in.jpg

Inget annat pĂ„minner om tidens gĂ„ng sĂ„ mycket som den sista resan som vi alla gör en dag. VĂ„r kĂ€re Thusse Eriksson, en frontfigur inom Ă„lĂ€ndsk politik och en alldeles enastĂ„ende personlighet, gick bort i juni. En annan stor man – Steve Jobs, en av Apples grundare – gick bort i höstas. Tack för era vĂ€lgĂ€rningar och mĂ„ ni för alltid leva vidare i vĂ„ra minnen.

En annan pĂ„minnelse om Ă„rens gĂ„ng var nĂ€r jag fick inbjudan till ABI -91, en Ă„tertrĂ€ff för oss som tog studenten – för hela 20 Ă„r sen! Det blev ett nostalgiskt Ă„terseende av gamla skolkamrater, bĂ„de sĂ„na jag mindes vagt (efter en liten stund) och sĂ„na jag glömt bĂ„de namn och utseende pĂ„. Jag kom pĂ„ mig sjĂ€lv med att undra om alla dessa medelĂ„lders tanter och farbröder faktiskt gĂ„tt pĂ„ samma Ă„rskurs med mig? Sen fanns det ocksĂ„ de som bara blivit vackrare med Ă„ren. De klart snyggaste tjejerna pĂ„ festen var i tonĂ„ren sĂ„na man knappt la mĂ€rke till pĂ„ den tiden.

Inga och jag har provat pĂ„ att vara förĂ€ldrar. Vi har börjat i den svĂ„ra Ă€ndan och haft tonĂ„ringar innan vi skaffat bebisar. Ingas brorsdotter har spenderat nĂ„gra veckor av sitt sommarlov hos oss bĂ„de ifjol och i Ă„r. I somras var vi dessutom fosterförĂ€ldrar till en tonĂ„rspojke som varit omhĂ€ndertagen av socialen. Det var en mycket lĂ€raktig erfarenhet. Även om det bara funkade en mĂ„nad Ă€r vi stĂ€rkta i vĂ„r förĂ€ldraroll och sĂ€kra pĂ„ att vi kommer att klara av att ha egna barn. 

Nu har vi snart bott i vĂ„rt nya hus i tvĂ„ Ă„r. Det allra mesta blev fĂ€rdigt i början men det finns alltid nĂ„got att fixa. I Ă„r har jag bl a satt upp ett spegeltak i sovrummet, satt upp rullgardiner och glashyllor i köket, listat runt hallspegeln, byggt tak över vĂ€rmepumpen, byggt in ledningarna til den och byggt en trappa tillsammans med min far och fostersonen. Årets största byggprojekt var ett förrĂ„d för verktyg och trĂ€dgĂ„rdsredskap som min far och jag byggde. Det tog ett par veckor av arbete frĂ„n morgon till kvĂ€ll. Att bygga nĂ„got ihop Ă€r en trevlig kvalitetstid mellan far och son. Den hĂ€r kĂ€nslan kan sĂ€kert ha förstĂ€rkts av att jag provat pĂ„ att sjĂ€lv vara (foster)far. Jag fick ocksĂ„ lĂ€ra mig mycket och fick nĂ„gra verktyg i arv frĂ„n tidigare generationer. Störst glĂ€dje har jag haft av den rakbladsvassa kniven som varit min morfars. Han visste vad han gjorde nĂ€r han köpte den kniven!

forradet-grunden.jpgforradet.jpgglashylla.jpgsolnedgang.jpgvarmepumpen.jpg

Utöver mina varierande jobb, politiken, flygteorin, firman, fosterförĂ€ldraskap och alla andra projekt hĂ€r hemma har det förstĂ„s inte blivit sĂ„ mycket tid till annat. Fritiden har bestĂ„tt av de dĂ€r nĂ€rmast heliga fredags- eller lördagskvĂ€llarna framför en film eller ett dataspel. I vintras började jag spela Prince of Persia pĂ„ PS3 och nu Ă€r jag nÀÀÀstan igenom det. Har bara ett uppdrag kvar men vill suga pĂ„ karamellen och plocka upp alla ”light seeds”. Bara Ă„tta kvar av tusen


Årets nöjeshöjdpunkt var nĂ€r vi Ă„kte till Gröna Lund, Inga, hennes brorsdotter och jag. Brorsdottern och jag Ă„kte det mesta som gick att Ă„ka frĂ„n ”Vilda Musen” till ”Insane” – som verkligen var fullstĂ€ndigt galet! Inga höll sig pĂ„ marken och sa sig ha kĂ€nt igen vĂ„ra vrĂ„l och tjut som överröstade allting annat!

grona-lund.jpg

Jag har hÀngt lite pÄ fejsbuck nÀr jag hunnit men i övrigt vet jag att jag varit dÄlig pÄ att höra av mig till vÀnner och bekanta. Sorry! Jag har som princip att inte avlÀgga nÄgra nyÄrslöften men hade jag gjort det hade det varit att umgÄs mer med mina vÀnner.

Inga kommentarer »

Inga kommentarer Ànnu.

RSS för kommentarer till det hÀr inlÀgget. TrackBack URI

Kommentera