NyÄrskavalkad

Postat: 2010-12-31 kl 19:20

2010 blev Ă„ret som började i misĂ€r men slutade i lyx. Under Ă„ret som gĂ„tt har vi berikats med villa, merca, bĂ„t och en resa till Kanarieöarna! Allt det Ă€r Ă€ndĂ„ bara materiellt. Ännu större hĂ€ndelser Ă€r att vi varit “adoptivförĂ€ldrar”, att jag blivit kvitt min höjdskrĂ€ck, att Inga och jag ordnat en Halloween-buffĂ© tillsammans, att flygklubben byggt ett UL-flygplan och att Ålands Framtid ordnade ett otroligt lyckat Skatteseminarium med flera tillresta deltagare frĂ„n olika delar av Europa.

För ett Ă„r sen bodde vi i en sommarstuga och FRÖS. Kanske inte sĂ„ konstigt att jag drabbades av vĂ€rsta förkylningen nĂ„gonsin och HOSTADE SÖNDER ett par revben! Som kallast var det -22 C utomhus och +8,9 C inomhus…Dessutom mĂ„ste vi bege oss till en separat stuga för att utrĂ€tta vĂ„ra bestyr och för att laga mat. Kök och toalett i en byggnad och dusch i en annan. Fast duschen gick Ă€ndĂ„ allt som oftast inte att anvĂ€nda eftersom avloppet frös stup i kvarten.  Allt detta stod vi gladeligen ut med eftersom vi hade ett fantastiskt mĂ„l i sikte: VĂ„rt alldeles egna hus skulle snart bli fĂ€rdigt! (lĂ€s blogg)
syrlacuks-programmerar-2.jpg roda_stugan.jpgpict0006_liten.jpg

Under de tvĂ„ mĂ„nader som Ă„terstod av husbygget skulle kostnadskalkylen komma att spricka ytterligare ett par gĂ„nger men vi kunde Ă€ndĂ„ slutföra bygget tack vare bra hjĂ€lp frĂ„n Andelsbanken! Ett antiklimax var att pĂ„ sjĂ€lvaste inflyttningsdagen var avloppet i nya huset fruset. Ett annat var att elektrikerjĂ€veln aldrig tycktes fĂ„ tummen ur och göra klart jobbet. Det skulle dröja Ă€nda till maj innan han Ă€ntligen och mycket motvilligt gjorde klart de Ă„terstĂ„ende “smĂ„ skitsakerna” som han sjĂ€lv kallade det. Sen upptĂ€ckte vi nĂ„gra smĂ€rre fel men har inte orkat pĂ„tala dem för elektrikerjĂ€vlen som vi helst slipper se. SĂ„ som han gnĂ€llde och skĂ€llde pĂ„ oss nĂ€r vi krĂ€vde att han skulle göra klart, sĂ„ hade han vĂ€l fĂ„tt ett utbrott eller nĂ„t om vi haft mage att klaga.

utsidan-1.jpg

Det var trots allt vÀrt alla vedermödor. Att flytta in i ett nybyggt hus var helt magiskt! Vinterbonat och uppvÀrmt, med allt under samma tak! GolvvÀrme, fungerande dusch och ett fullt utrustat kök! Och allt sÄ som VI ville ha det, nytt, frÀscht och lyxigt! Vi var sÄ ivriga att göra oss hemmastadda att sjÀlva flytten gick i ett nafs. Tror det tog typ tvÄ dagar sÄ var nÀstan alla flyttlÄdor borta! Sen gick de första mÄnaderna bara Ät att njuta och förundras av vÄrt nya hus med alla dess finesser, och sÄ klart att inreda!

imap2682jpg-300x300.jpegimap2678jpg-300x300.jpegimap2671jpg-300x300.jpegimap2666jpg-300x300.jpeg

(foton: Roland Karlsson)
PÄ vÄren gjorde vi (framförallt Inga) ett jÀttejobb med tomten. De flesta sjuka ÀppeltrÀd sÄgades ner och allt ris samlades ihop till en gigantisk hög som ska bli en fin brasa. Vi hade tÀnkt tÀnda den pÄ Valborg men det var pÄ tok för blÄsigt och för torrt sÄ vi avstod. Jag plockade ett ton sten och jÀmnade alla typ 127 myrstackarna med marken. Efter ett par omgÄngar till med motorsÄg, trimmer och ÄkgrÀsklippare hade vÄr vildvuxna skogsglÀnta förvandlats till en vÀlvÄrdad villatomt med byns största grÀsmatta! :)

flygbild-okt-2010.JPG

Hela vintern hade Cittran krĂ„nglat kanske nĂ„got mer Ă€n man förvĂ€ntar sig av en nĂ€stan ny bil, alltsĂ„ bytte vi bort den under försommaren. Valet föll slutligen pĂ„ en Mercedes-Benz C200, inte ny men vĂ€ldigt bekvĂ€m och bra pĂ„ alla vis. UngefĂ€r i samma veva överraskade mina snĂ€lla förĂ€ldrar oss med att skĂ€nka oss en snurrebĂ„t som min far och jag sjösatte och utforskade hela Öjviken. Senare, nĂ€r vĂ„rvĂ€rmen Ă€ntligen infunnit sig, gav Inga och jag oss ut pĂ„ en picknick och körde bĂ„t genom bl a en sluss, en smal vĂ€gtrumma och nĂ„got sĂ„ ovanligt pĂ„ Åland som en Ă„!…(som jag dock sedermera fĂ„tt veta att Ă€r ett enormt dike som bl a min farfar varit med och grĂ€vt). Annat som hĂ€nde den hĂ€r tiden var att vi pĂ„ Ålands Flygklubb fick vĂ„r SkyRanger-byggsats och jag begav mig till snickeriet sĂ„ ofta jag hann (se videos bl a frĂ„n flygbygget).

mercan.jpgimap2658_liten.jpg

(foton: Roland Karlsson)

SÄ fort det blev tillrÀckligt varmt tog jag mig ett dopp nere vid bryggan och gick sen dit mest varje dag. Trots att jag jobbade mest hela sommarn Àr det ÀndÄ de rogivande simturerna och de lÄnga promenaderna jag minns bÀst. Dammiga sandvÀgar, sjöblöta sommarklÀder, spegelblankt sjövatten, svettande grillkorv och svalkande öl. Den nordiska sommaren Àr kort men underbar!

imap2662_liten.jpgimap2660jpg-300x300.jpegimap2663jpg-300x300.jpeg

(foton: Roland Karlsson)

Under den senare delen av sommaren flyttade Ingas brorsdotter in hos oss och bodde hĂ€r i nĂ€stan tvĂ„ mĂ„nader. Vi fick sĂ„ledes prova pĂ„ att vara “förĂ€ldrar” och det gick ju hur bra som helst. Hon skötte sig mest sjĂ€lv och man mĂ€rkte knappt att hon var hĂ€r :) Om bara alla tonĂ„ringar hade varit sĂ„ lĂ€tta att ha att göra med! PĂ„ dagarna följde hon med till Ingas jobb och pĂ„ fritiden gjorde vi utflykter, Ă„t glass, grillade och roade oss, bl a hyrde vi var sin kajak som vi paddlade hĂ€r hemma i viken. En helg hade vi Ă€ven mina kompisar frĂ„n Stockholm pĂ„ besök och vi Ă„kte bl a till Orrdalsklint dĂ€r vi…Ă€hum…gick vilse…fast jag visste nog hela tiden pĂ„ ett ungefĂ€r vartĂ„t vi skulle *host host* Jaja, bĂ€st jag hĂ„ller mig framför datorn i fortsĂ€ttningen. Ett par timmar IRL utan Google Street View sĂ„ irrar man omkring utan att veta vad som Ă€r upp eller vad som Ă€r ner. Än mer irra omkring blev det i Stockholm som jag och flickorna besökte en helg. Vi sĂ„g bl a regalskeppet Wasa och Kungliga slottet men blev duktigt besvikna över restaurangutbudet.

102_1815.JPG102_1838.JPGslottet.jpg
Ett projekt i somras var att behandla trÀytor pÄ huset, bl a uppe i takkuporna som jag behövde en skylift för att komma Ät. Det blÄste rÀtt mycket och korgen gungade hÀftigt. Plötsligt blev jag av med höjdskrÀcken! Som i ett slag var den bortblÄst. Sedermera har jag mÀrkt att Àven andra spÀnningar, hÀmningar och kÀpphÀstar försvann samma vÀg som höjdskrÀcken. Jag blev inte bara mera orÀdd, utan mera öppen och godsint. T ex dömer jag inte lÀngre folk efter vilket bilmÀrke de kör.

imap2724jpg-300x300.jpeg

(foto av Roland Karlsson)

I samband med PafOpen förevisade Flygklubben det dÄ halvfÀrdiga flygplanet utanför Alandica. Jag hann dessvÀrre bara vara med en liten stund pÄ slutet och dÄ började det regna. Men vi fick vÀldigt mÄnga besök och nyfikna frÄgor, riktigt kul! Jag hade ett par veckor semester pÄ sensommarn men kom in pÄ jobb en dag för att delta i Carus PBS Ärliga krÀftskiva kombinerad med en seglats pÄ Albanus till BÀrö i Kumlinge. Knappt hade jag land under fötterna sÄ bar det ivÀg igen, med Baltic Queen till Tallinn och dÀrifrÄn vidare till Ingas mamma i Lettland.

Hösten Ă€r min favoritĂ„rstid och som vanligt försvann den med höststormens fart. Jag minns mĂ„nga mysiga höstpromenader inramade av ett fĂ€rggrannt lövverk, men ocksĂ„ frosten och snöfallet som kom alltför tidigt i Ă„r! Hösten brukar ocksĂ„ vara en hĂ€ndelserik Ă„rstid, i varje fall nĂ€r det gĂ€ller jobb (inom IT-branschen) och politik. Carus PBS inledde ett samarbete med Strax och pĂ„ sikt Ă€r det meningen att de flesta av vĂ„ra webbkunder gĂ„r över till dem. Årets stora politiska evenemang var Skatteseminariet som ÅF anordnade pĂ„ Arken. Vi hade prominenta och mycket intressanta förelĂ€sare frĂ„n bl a CMC. Jag och Axel mötte upp pĂ„ Arlanda, berĂ€ttade om Åland och underhöll gĂ€sterna med anekdoter under hela bussresan, samt förde intellektuellt berikande diskussioner över en god buffĂ© ombord pĂ„ m/s Rosella. Under de hĂ€r dagarna knöt jag flera trevliga kontakter och lĂ€rde mig massor om beskattningen i bl a Wales, Skottland och Baskien.

Inga fick fria hĂ€nder av sin chef att ordna ett evenemang pĂ„ Hotel Elvira i Eckerö. Hon ville prova pĂ„ nĂ„t nytt som inte gjorts just dĂ€r förut sĂ„ det blev en av mina favorithögtider, Halloween! Jag fick hjĂ€lpa till med planeringen, att skapa en tuff annons och att gröpa ur femtielva pumpor. Och pĂ„ sjĂ€lvaste buffĂ©n fick jag gĂ€stspela som kypare utklĂ€dd till Dracula. Jag hade aldrig förut jobbat pĂ„ restaurang, Ă€n mindre serverat sĂ„ det var en spĂ€nnande och kul erfarenhet! :) Dock fĂ„r en kontorsrĂ„tta snabbt vĂ€ldigt ont i fötterna!…

annons-elvira-halloween-2010_liten.jpg

Tidigare under Äret vann Ingas bror en vistelse pÄ lyxhotell för fyra och bjöd med oss. SÄ pÄ senhösten bar det av till Kanarieöarna! Jag hade aldrig varit dÀr förut och förestÀllde mig det som vÀrsta turisthÄlan. Men turisthÄlor Àr faktiskt inte dumma! DÀr vet man hur turister ska bemötas för att de ska kÀnna sig vÀlkomna. Det var en sensationellt avkopplande semester, utan stress men med god mat, vattenskoter, lÀskande drinkar och högklassig underhÄllning.

102_2061.JPG 102_1919.JPG

Vintern kom otroligt tidigt i Är och Àr ovanligt strÀng! Jag har inte sett sÄ mycket snö sen 1987. Julen var den kallaste nÄgonsin men vi behövde inte frysa i vÄrt nya hus! :) Det var första julen i nya huset och faktiskt första julmiddagen nÄgonsin i mitt/vÄrt eget hem. Vi hade trevligt sÀllskap, Ät massor med utsökt mat och utbytte fina julklappar. Det viktigaste av allt Àr ÀndÄ kÀrleken! Efter mer Àn tre Är tillsammans Àr Inga och jag fortfarande nyförÀlskade!

101_2178.JPG101_2179.JPG101_2180.JPG101_2185.JPG

Inga kommentarer »

Inga kommentarer Ànnu.

RSS för kommentarer till det hÀr inlÀgget. TrackBack URI

Kommentera