Teneriffa

Postat: 2010-11-28 kl 21:19

Bakgrund

Det kan tyckas mĂ€rkligt att vi reser till Kanarieöarna nĂ€r vi precis byggt hus och dessutom bytt bil. Ett fall för LyxfĂ€llan? Eller har vi vunnit pĂ„ Lotto? Nej, men Ingas bror vann ett hotellrum för fyra i en vecka! Företaget Key Promotions verkade suspekt sĂ„ nĂ€r vi var till Lettland uppsökte vi deras kontor i Riga. DĂ€r möttes vi av ett uppbrutet dörrlĂ„s och ett gapande tomt kontor, samt en lapp som hĂ€nvisade till Lanzaria, ett fuffensföretag med en gmail-adress och ingen besöksadress. Klart man undrar om det blir till att sova under en palm? Hotellet Regency Resorts bedyrade dock att allt var i sin ordning men vi var sĂ„klart misstĂ€nksamma in i det sista!…

Resan dit

Vid mellanlandningen i Barcelona var dörren mellan flygtunneln och terminalen lÄst och tjÀnstemannen pÄ andra sidan kunde inte lÄsa upp förrÀn han ringt ett par samtal. Mañana, mañana!

Terminalbyggnaden i Barcelona Àr en uppvisning i imponerande arkitektur! Taket pÄminner stÀllvis om en gigantisk modellplansvinge i balsatrÀ. Man kan spegla sig i det högglanspolerade svarta stengolvet, vilket ger ett intryck av att man svÀvar högt ovan marken.

Som flygintresserad hade jag sĂ„klart övat pĂ„ landningar pĂ„ Teneriffa Norte i flygsimulator, och nu iakttog jag varje liten manöver. Bergen sĂ„g precis ut som i Microsoft Flight Simulator X! DĂ€remot Ă€r terminalen annorlunda och Ă€r placerad pĂ„ ”fel” sida om landningsbanan.

Tenerife Norte

Vi hyrde en Opel Astra 1.6 som enligt Cicar hade skicket ”bueno”, vilket Ă€r spanska för lĂ€tt krockad i alla hörn. I övrigt var bilen faktiskt helt OK Ă€ven om den fĂ„tt ha bĂ„de kraftigare motor och bromsar för att tackla traktens bergsvĂ€gar.

Opel Astra

Hotellet

Till vÄr stora lÀttnad var allt i sin ordning och sviten var jÀttefin! Egentligen Àr det inte ett vanligt hotell utan nÄn sorts timesharing. Vi fick en utförlig presentation av konceptet som verkade flummigt men vi fick ju bo gratis sÄ vem bryr sig.

Regency Country ClubRegency Country ClubPoolInfinity Bar

Bilkörning

I samband med presentationen blev vi bjudna pÄ en taxitur. Chauffören tutade stup i ett för att fÄ den kilometerlÄnga kön framför oss att rÀmna likt Jerikos murar. I övrigt var trafiken ovÀntat sansad t o m i nordiska mÄtt. Folk kör exakt enligt begrÀnsningarna. PÄ vÀst- och nordkusten Àr de nÄgot mer stressade och dÄliga pÄ att hÄlla avstÄnd. Kanske finns det nÄt samband mellan stress och de mÄnga arbetsföra mÀnniskor som vi sÄg att höll till i sina hem mitt pÄ dagen?

TF1

Bensinen Àr tokbillig, drygt 80 cent litern! Det finns sÄvÀl finfina motorvÀgar som riktigt utmanande bergsvÀgar. Vissa strÀckor kunde jag svÀra pÄ att jag kört i nÄt bilspel! Till en början körde jag sakta men nÀr kartlÀsaren somnat kunde jag köra normalt och kÀnde mig som agent 007. I kurvorna kunde man se rakt ut över kanten dÀr nÄgot ljust och böljande bredde ut sig. Havet? Nej, molntÀcket! Trots flitig motorbromsning fejdade bromsarna pÄ nolltid och jag tvingades krypa fram pÄ Ànnu lÀgre vÀxlar, Ànda ner till ettan genom de skarpaste kurvorna.

GarachicoTeideHögplatÄParkeringen vid TeideToni kör bil pÄ Teneriffa

TuristfÀlla?

Teneriffa som turistort kan sammanfattas med ett enda ord: Frihet! Som turist kÀnner man sig som kung. Man fÄr gÄ klÀdd hur som helst och göra som man vill utan en massa onödiga regler eller hÀmningar. (kommer att tÀnka pÄ ett avsnitt av The Simpons dÀr hela Springfield gör bara som de vill). Det sjuder oupphörligen av liv och kommers.

Atlanten Inga och Toni i TeneriffaStrandkantenAqua ParkRegency Club

Puerto ColonTuriststrÄkPlaya by nightVÀxterBersÄ

Precis som i ovannÀmnda simponsavsnitt har myntet en avigsida. Tobaksrök, piratkopior, dryckenskap, spyor, ovÀsen och slagsmÄl. Under hela veckan fick jag sova ostört kanske tvÄ nÀtter. Vi var tvungna att sova med balkongdörren öppen eftersom ingen AC fanns pÄ rummet. En natt vÀcktes jag av nÄt som skulle förestÀlla karaoke men lÀt som en offerritual till djÀvulen.

Teneriffa by night Teneriffa by night 2Palacio de Congresos

Piramide di Arona

SprÄk & Politik

Somliga hĂ€vdar att man klarar sig pĂ„ svenska pĂ„ Teneriffa. Det Ă€r definitivt en myt! Menyerna finns ofta pĂ„ flera sprĂ„k men krögarna förstĂ„r inte sjĂ€lva vad det stĂ„r dĂ€r. De sĂ€ger ”tack” och ”hej” men i övrigt pratar de flesta bara spanska. Inte ens killen i hotellets poolbar kunde ett enda ord engelska. Klart underkĂ€nt för en sĂ„ utprĂ€glad turistort!

Jag fick inget grepp om ortsborna ser sig som spanjorer eller om de har en egen identitet. Portieren pĂ„stod sig i varje fall prata ”kanariska”, inte spanska men den enda hörbara skillnaden var ”Papas” istĂ€llet för ”Patatas” (potatis).

Vad kĂ€nner dĂ„ kanarierna till om Ӂland Islands”? Holland? Nej, champagne! Aha! Vrakfyndet har verkligen satt Åland pĂ„ kartan! En dam visste t o m att ”det Ă€r en ö som ligger nĂ„nstans mellan Lettland och Norge”.

Mat & dryck

Utbudet av restauranger Ă€r enormt! Det finns sĂ€kert ett par hundra bara i Costa del Adeje, en ort med ungefĂ€r samma yta som Mariehamn. Det finns alla vĂ€rldens kök och middag ute kostar pĂ„ de flesta stĂ€llen kring ca 6-7 €! Vi provade tvĂ„ kinarestauranger. Maten pĂ„ Pekin(g) Palace var utan smak, varken illa eller god. Lotus Garden var dĂ€remot riktigt bra, Costa Adejes svar pĂ„ Wirrans. VĂ„rt absoluta favoritstĂ€lle blev den indiska restaurangen Gandhi dĂ€r vi Ă„t tre gĂ„nger! Det var nĂ„got dyrare men herregud vilken mat och vilken service!

En dag Äkte bara Inga och jag pÄ rundtur. Till lunch Ät vi rikigt god Paella och fantastisk glass pÄ besökscentret i Santiago del Teide. Det Àr ett gemytligt stÀlle dÀr lokalbefolkningen tittar in pÄ en pratstund och ett glas vin. Vi fick smaka pÄ fÀrska jordnötter och gÄrdens egen fÄrost.

Besökscentrert i Santiago del Teide Ett berg i Santiago del Teide

Raka motsatsen upplevde vi i Garachico som jag lĂ€st sĂ„ gott om pĂ„ Internet. I en reseskildring beskrevs Hotell San Roque ungefĂ€r som ”ett gemytligt familjeföretag som serverar en jĂ€ttegod chokladsoppa”. Sedan dess mĂ„ste de ha bytt Ă€gare för nu var bemötandet kyligt och de serverar endast hotellets gĂ€ster. Vi fick nĂ€stan tjata för att köpa var sin kopp cappuccino. Vi behövde inte be om notan utan den kom nĂ€stan direkt. Det kunde inte bli tydligare att vi inte var tillrĂ€ckligt fint folk för deras mögelluktande snobb-wannabe-hotell. SĂ„ var det ju vĂ€ldigt tomt pĂ„ folk ocksĂ„.

I Puerto de la Cruz tittade vi in pĂ„ ett annat hett internettips, restaurangen Suan Chill. Vi tog en dagens 3-rĂ€tters meny för riktigt överkomliga 7 €. Det kunde ha varit gott om det inte var för varje andetag nikotin vi fick i oss för varje tugga. De mĂ„ste ha problem med ventilationen. IstĂ€llet för att vĂ€dras ut blĂ„stes tobaksröken rakt i ansiktet pĂ„ oss.

Persika tycks vara nÄgot av en nationalsmak pÄ Kanarieöarna och Äterfinns i allt frÄn juice till iste. Kanarieöarnas eget öl heter Dorada, ett ljust och lite fruktigt öl som avnjuts kallt. Riktigt gott och passar till all slags mat. Ett annat otroligt gott och frÀscht spanskt öl jag vill rekommendera Àr Damm Lemon, öl med citronsmak!

Varje gĂ„ng jag Ă€r utomlands slĂ„r det mig att den lokala maten smakar bĂ€st just dĂ€r. Ingenstans smakar sockerrörsrom sĂ„ gott som i Karibien eller oliver som i Italien. Det fungerar Ă€ven omvĂ€nt för den turkiska peppar (godiset, inte pepparfrukten) jag hade med mig frĂ„n Sverige fick en lite mĂ€rklig smak av hostmedicin under den kanariska solen. Åter hemma smakade samma godis lika gott som alltid.

Saker att se & göra

En dag lĂ„g vi vid poolen och en dag pĂ„ playan. Jag simmade i Atlanten och gick barfota pĂ„ stranden som bestod av nĂ€stan svart lava som pĂ„minner om aska. PĂ„ playan gick det omkring en fikabrödsĂ€ljare som skrek ”OJ OJ OJ! Calories Calories!”. Kalorierna Ă€r ju precis det man vill Ă„t, smaskens! ;)

Det var aldrig nÄgon risk för att vi skulle bli utttÄkade! Vi besökte bl a Aquapark, Teneriffas svar pÄ Mariebad och Europas enda djungelpark, Jungle Park, med vackra och skrÀckinjagande djur. Monster? Nej, de enda monster vi sÄg dÀr var tvÄbenta. Vid en bur var det en kille som jÀvlades med leoparden som bodde dÀr. Den blev klart irriterad och visade tÀnderna men killen bara flinade. Hoppas det jÀvla fÄnet fÄr sitta i bur sjÀlv i sitt nÀsta liv!

Jungle Park Simmande kisse

ReptilerLejon

Hotellet bjöd pĂ„ ovĂ€ntat högklassig underhĂ„llning varje kvĂ€ll! BĂ€st var akrobaterna och den energiska sĂ„ngerskan Sarita. Mindre bra var ett par tjejer som sjöng falskt och pĂ„ obegriplig engelska. ”Loro show” var en show med fantastiskt vackra papegojor som bl a kunde ”rĂ€kna”. Att knappt nĂ„n reagerade pĂ„ att 2 + 6 = 7 sĂ€ger kanske mest om publikens mattekunskaper.

Loro show

PÄ Loro Parque i Puerto de la Cruz sÄg vi bl a delfiner och otroligt intelligenta sjölejon. De verkade fatta vad de höll pÄ med och sÄg ut att njuta av uppmÀrksamheten. En sak som jag fann lite stötande var att folk inte kan lÄta bli att röka ens pÄ en djurpark, pÄ bara en armlÀngds avstÄnd frÄn nÄt exotiskt utrotningshotat djur!

Loro Parque Fiskar pÄ Loro ParqueFisktunnaPingvinerRöda fiskarAkvariumSjölejondelfiner

Det roligaste av allt var dock att köra vattenskoter! Det var med skrĂ€ckblandad förtjusning vi körde till Los Gigantes, berg som var sĂ„ overkligt stora att de tycktes fly undan nĂ€r man nĂ€rmade sig dem. DĂ€r stannade vi till och sĂ„g fenorna pĂ„ ett par delfiner. PĂ„ tillbakavĂ€gen hade jag fĂ„tt förtroende och vĂ„gade gasa pĂ„ sĂ„ att vi FLÖG över vĂ„gtopparna! Att fĂ€rdas pĂ„ havet drygt 100 sjömil frĂ„n den afrikanska kusten en solig dag och med skurar av varmt saltvatten, det Ă€r semester!

Resan hem

PÄ Teneriffa var planet försenat och Spanair gav ingen information. Vi fick stÄ i tre timmar och byta gate stup i kvarten. 11, 14, 12, 10 och sÄ 14 igen! De kunde Ätminstone ha stÀllt fram mat och vatten som SAS gör! Uselt, Spanair!

SjĂ€lvklart missade vi vĂ„r anslutning och blev strandade i Barcelona. Som kompensation lovade Spanair hotell och middag (eller snarare midnatt vilket det var). Bra, för vi hade bara Ă€tit ett par medhavda mackor pĂ„ hela dagen. Men, nĂ€r vi kom till hotellet hade de ingen aning om vĂ„r ankomst och kunde sĂ„ledes inte fixa fram nĂ„n middag men vĂ€l rum. Spanair hade ”glömt” att meddela hotellet.

PÄ lördagmorgonen Äkte vi hotellets minibuss till flygplatsen. Ryckigare fÀrd har jag aldrig varit med om! Förarens högerfot och armar tycktes vara digitala. Fullgas, tvÀrnit, fullt styrutslag eller inget alls.

Flighten till Stockholm var ”bara” en timme försenad och inte heller den hĂ€r gĂ„ngen kom nĂ„gon vettig information! Uselt, Spanair!

Vi hade tÀnkt Äka hem med nÄgon av Eckerös tidigare turer men nu hann vi bara med kvÀllsturen. Helt vanlig hederlig nordisk husmanskost har aldrig smakat sÄ gott som det gjorde ombord i lördags! Min svÄger och hans flickvÀn hann med sin bÄt hem mot Lettland med nÄgra minuter till godo. Hemma vÀntade Mysan och en doft man inte mÀrker nÀr man vistas i vÄrt nya hus varje dag, nÀmligen doften av fÀrskt byggmaterial. Borta bra men hemma bÀst!

Sammanfattning

Det brukar sÀgas att resan Àr en del av mÄlet. NÀr det gÀller Kanarieöarna Àr det mÄlet som Àr mÄlet! Flighten Àr lÄng och det Àr mycket som kan krÄngla pÄ vÀgen.

+ Inte dumt med turistfÀlla. - Spanair
+ behagligt klimat - ”no hablo ingles”
+ roliga bergsvÀgar - tobaksröken!
+ mycket att se och göra -pÄtrÀngande försÀljare pÄ playan
+ billig mat och billig bensin

1 kommentar »

  1. SpÀnnande lÀsning och liiite avis Àr jag nog dÄ Bjarne och jag lagt alla pengar pÄ att renovera stugan i Listersby:)

    Kommentar av eivor — 2010-12-09 @ 19:50

RSS för kommentarer till det hÀr inlÀgget. TrackBack URI

Kommentera