Stockholm inte ett dugg bÀttre!

Postat: 2010-08-3 kl 21:23

HĂ€r kommer nĂ„got att tĂ€nka pĂ„ för alla som brukar klaga pĂ„ Åland som turistmĂ„l. ”Det Ă€r sĂ„ torftigt utbud”. ”Det Ă€r sĂ„ dyrt”. ”Allting Ă€r alltid stĂ€ngt”. KanhĂ€nda ligger det en hel del i kritiken nĂ€r det gĂ€ller t ex shopping och sevĂ€rdheter. För att vara en sĂ„ liten ort har Åland gott om olika nĂ€ringsetablingar men kan sjĂ€lvfallet inte mĂ€ta sig med storstĂ€der som t ex Stockholm. Men inom en bransch Ă€r Åland överlĂ€gset Stockholm som turistort – i varje fall sommartid – och det Ă€r
(trumvirvel)
 restaurangbranschen! I Mariehamn kan man köpa sig ett mĂ„l skapligt god mat i snart sagt varje kvarter, lunch och middag, oavsett veckodag. Detta mĂ„ste vara nĂ„got av den restaurangtĂ€taste staden i vĂ€rlden, i varje fall sett mot sin storlek och antalet invĂ„nare. Det finns ett brett utbud av olika kök och priserna Ă€r överkomliga. Vi Ă„lĂ€nningar inser inte sjĂ€lva hur bortskĂ€mda vi Ă€r förrĂ€n vi försöker Ă€ta lunch i Stockholm en söndageftermiddag mitt under högsta turistsĂ€song. FrĂ„n Södermalm och över hela Gamla stan var det samma visa: ”StĂ€ngt pĂ„ söndagar”. ”Öppnar pĂ„ kvĂ€llen”. ”LunchstĂ€ngt”?! (Är det inte just pĂ„ lunchen en restaurang ska ha öppet?). De restauranger som faktiskt hade öppet serverade antingen endast sallad/smörgĂ„sar, skrĂ€pmat eller alkoholdrycker. Eller sĂ„ var de SVINDYRA! Utom uteserveringen ”BlĂ„ Dörren” dĂ€r vi vĂ€nde tvĂ€rt om vid Ă„synen av servitrisen som rökte medan hon jobbade! Till slut, efter att ha irrat runt i en och en halv timme, var vi bara tvungna att vĂ€lja en namnlös bar vid KungstrĂ€dgĂ„rden. Deras ganska dyra ”italienska köttbullar” serverades ljumna med penne (den billigaste, trĂ„kigaste pastasorten) och smakade absolut ingenting. NĂ€r servitrisen dukade av var hon inte ens brydd att frĂ„ga ”Smakade det bra?” Hon visste sĂ€kert redan svaret. Ingen smak, inga kryddor, ingen passion, kylig miljö och en lika kyligt uttryckslös personal som fĂ„r vaxdockor att verka spralliga. De behöver inte anstrĂ€nga sig, deras stĂ€lle Ă€r vĂ€lbesökt Ă€ndĂ„ endast tack vare lĂ€get i en miljonstad. Visst finns det dĂ„liga stĂ€llen Ă€ven pĂ„ Åland men generellt har storstaden Stockholm en hel del att lĂ€ra av mikrostaden Mariehamn nĂ€r det gĂ€ller vĂ€llagad mat och trevlig restaurangpersonal.

Inga kommentarer »

Inga kommentarer Ànnu.

RSS för kommentarer till det hÀr inlÀgget. TrackBack URI

Kommentera